HonestFood – a megoldás

Hogyan tudjuk megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerrel ellátni a fogyasztóinkat anélkül, hogy kizsákmányolnánk az állatokat, tönkretennénk a környezetet és alacsony tápértékű, de olcsó termékekkel árasztanánk el a boltokat?

Az HonestFood koncepciónak át kell vennie az ipari mezőgazdaságtól a küldetést, melyet az mindig betöltött: az egész emberiség élelmiszerellátását stabilan garantálnia kell, miközben tisztességes jövedelmet biztosít az ellátási lánc minden szereplőjének.

Át kell azonban a koncepciónkba emelni a biogazdaságok természet iránti elkötelezettségét, különös hangsúlyt fektetve az emberek, állatok és egész Földünk egészségének védelmére.

Az HonestFood modellnek újra kell gondolnia a modern mezőgazdaságot:

  • Hozzáférhető és tisztességes: képesnek kell lennie arra, hogy miközben a vásárlók kosarába minőségi, egészséges élelmiszert tesz, közben garantálja az ellátási lánc minden szereplőjének a tisztességes megtérülést, különösképp a termelőknek.
  • Természetbarát termelés: tiszteletben tartja Földünk értékeit, az állatok és az emberek egészségét.
  • Ésszerű: képesnek kell lennie a társadalom élelmiszer iránti igényének kielégítésére, a pazarlás és a túltermelés elkerülésére.

Célunk a környezetterhelés csökkentése, egészségesebb termékek és jobb minőség, elérhető áron. Egy egészségesebb, jobban informált, fittebb társadalom.

Hogy az HonestFood ne csak egy szlogen legyen, hanem tartalommal és élettel töltsük meg, tanulmányoznunk kell a modern technológia, a negyedik ipari forradalom vívmányait, a termelési folyamat minden lépcsőjéhez kapcsolódóan! Alulról jövő kezdeményezésekre is szükségünk van, be kell vonnunk a koncepció kialakításába azokat, akik az agrár-iparág mindennapjaiban tevékenyen részt vesznek! El kell kerülnünk, hogy mi is beleessünk abba a csapdába, melybe oly sokan, vagyis, hogy kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkező elméleti szakemberekre támaszkodva alakítsuk ki az HonestFood teljes koncepcióját!

A folyamatban meghatározó szerepe lesz az élelmiszer-ellátási lánc legnagyobb szereplőinek, különösképpen a nagy nemzetközi kiskereskedelmi láncok proaktív részvételére. A nagy hatalom és befolyás még nagyobb társadalmi felelősséggel jár, szakmai alaposságra és hosszú távú, jövőbemutató vízióra lesz szükség hozzá! Ezen szereplők határozzák meg, milyen termékek kerülnek a boltok polcaira, a haszonkulcsokat, illetve ezáltal az árakat is!

És végül, de nem utolsó sorban, nekünk, mindannyiunknak, mint fogyasztóknak is részt kell vennünk ebben!

A fogyasztói viselkedés a leghatásosabb eszköz, ha változást szeretnénk elérni.

Tájékozódnunk kell, és felelősségteljesen cselekednünk! Megvan rá a lehetőségünk, hogy jobb vásárlói döntést hozzunk. Legalább három konkrét dolog van, ami a hatalmunkban áll, amit már mától megtehetünk:

  • Olvassuk el a címkéket és az összetevők listáját!
  • Keressük a tisztességes árakat az év 365 napján az összezavaró akciók helyett!
  • Ne vásároljunk gyanúsan alacsony áron! Egy ár sem lehet olyan alacsony, hogy megérje a magunk és gyermekeink egészségét veszélybe sodorni!

Nem lesz egyszerű, ám úgy vélem, ma már egyre tisztábban látszik, hogy mi mindannyian, az egész társadalom, az egész emberiség túl nagy árat fizetünk az olcsó élelmiszerért. Támogatnunk kell a változást!

Végezetül, az HonestFood koncepció sok dolgot lefed, ám a legfontosabbat egy szóban is meg tudjuk fogalmazni: Egészség! A mi saját egészségünk, és az egész Teremtésé!

Az egészséghez tudatosság is kell

Az emberi egészség védelme az HonestFood egyik alappillére. Egy egészséges társadalom nemcsak kevesebbe kerül a társadalombiztosításnak, hanem boldogabb, produktívabb és nem utolsó sorban tovább él.